Q-House-front-REV-2019-11
Q-HOUSE-VIEW-FROM-FOOTE-STREET-1.jpg
Q-HOUSE-VIEW-FROM-FOOTE-STREET-2.jpg
qhouse2020.02.05_IMG_3190
qhouse2020.02.19_IMG_3253
qhouse2020.03.04_IMG_3314
rev-qhouse2020.05.12_IMG_3545
rev-qhouse2020.05.12_IMG_3533
rev-qhouse2020.05.12_IMG_3550
qhouse2020.07.15_60
qhouse2020.07.15_28
qhouse2020.07.15_14
qhouse2020.09.21_IMG_4142
qhouse2020.09.29-Border_Img-4198
Dixwell Q House Community Center

Traditional African tribal symbols jazz up the new, modern Q House Community Center

Originally a private community center, the Dixwell Community House (known locally as the Quinnipiac / “Q” House) closed in 2003 due to lack of funding. In 2012, the City of New Haven purchased the property, and in 2013, contracted local architect Zared Enterprises to conduct a feasibility study, partially funded by the State of Connecticut, to determine the best route to take to reestablish the Q House.

The conclusion:  Complete demolition and new construction of a larger facility on the same site could be accomplished in a more cost-effective manner than renovation.

Demolition of the existing 1969 structure was recommended due to water damage, the presence of mold, and non-compliance with current building codes.

Type:
New construction designed to LEED Silver equivalency

Program:
Municipal community center housing full-size gymnasium, senior center, teen center, museum, health care center and public library branch

Area:
46,135 sf

Construction Cost:
Withheld upon request

Project Status:
In construction