Q_House_courtyard
Q_House_ent-dixwell1-border
Q_House_drone
Q_House_ext-foote1
Q_House_ext-foote2-crop
qhouse2021.06.09_IMG_6136
Q_House_senior1-border
Q_House_senior2-border
Q_House_teen-1-border
Q_House_gym-border
Q_House_skylight1-border
Q_House_skylight2-border
Q_House_ext-dusk-ED
Dixwell Q House Community Center

Traditional African tribal symbols enliven the new, modern Q House Community Center

Originally a private community center, the Dixwell Community Center (known locally as the Q House) closed in 2003 due to lack of funding. In 2012, the City of New Haven purchased the property, and in 2013, contracted local architect Zared Enterprises to conduct a feasibility study, partially funded by the State of Connecticut, to determine the best route to reestablish the Q House.

The conclusion:  Complete demolition and new construction of a larger facility on the same site could be accomplished in a more cost-effective manner than renovation.

Demolition of the existing 1969 structure was recommended due to water damage, the presence of mold, and non-compliance with current building codes.

Type:
New construction designed to LEED Silver equivalency

Program:
Municipal community center housing full-size gymnasium, senior center, teen center, museum, health care center and public library branch

Area:
Approx. 53,000 sf

Construction Cost:
Withheld upon request

Project Status:
Completed in 2021